REID
REID Architecture PLLC / Reid Freeman Architect
HBS_Pavilion_1.jpg

HBS SCHWARTZ PAVILION

HBS Schwartz PAVILION
HARVARD Business SCHOOL, BOSTON, Massachusetts

AREA: 5,000 sf
PROGRAM: PAVILION, SOCIAL SPACE
DURATION: SPRING 2017–FALL 2018, PHASE 2 FALL 2018–SPRING 2019
CONSTRUCTION COST: $6,000,000
AWARD: 2019 SARA NY DESIGN HONOR AWARD
ARCHITECT: ARCHITECTURE OPERATIONS D.P.C., REID FREEMAN, PARTNER IN CHARGE
LANDSCAPE ARCHITECT: REED HILDERBRAND LLC

The HBS Schwartz Pavilion is a contemporary structure located in the heart of the HBS campus. It is designed to be a focal point for student engagement and activity within the newly renovated campus commons. The siting of the pavilion in the commons along the primary circulation routes of the commons arc paths and Kresge Way encourages participation for both informal and structured social exchanges and recreation.

The pavilion is configured with two overlapping canopies of different heights that link to the scale of the open lawn of the commons and the building context to define the two primary covered spaces of engagement. Light responsive materials of the canopy and vertical partitions provide privacy, delineate space, and abstract and display activity and occupation.

The pavilion canopy and partition walls are arranged to optimize comfort with the seasonal changes of wind and light in the commons site. Operable sliding and folding glass and metal doors can be deployed to alter the scale of event spaces, create more enclosure, and support the use of the pavilion in the shoulder seasons of late fall and early spring. Summer and winter sun exposure and wind directions are taken into account in the pavilion orientation for passive cooling and heating and to support HBS goals for sustainability.

 
VIEW OF PAVILION FROM SOUTH PATH OF HBS COMMONS

VIEW OF PAVILION FROM SOUTH PATH OF HBS COMMONS

SITE PLAN

SITE PLAN

EAST EDGE OF PAVILION FACING KRESGE WAY AND WEST EDGE FACING HBS COMMONS

EAST EDGE OF PAVILION FACING KRESGE WAY AND WEST EDGE FACING HBS COMMONS

UPPER AND LOWER CANOPY DETAILS

UPPER AND LOWER CANOPY DETAILS

SOUTH AND WEST ELEVATIONS WITH PHASE 2 DOORS; LIGHT QUALITY THROUGH GLASS SCREENS

SOUTH AND WEST ELEVATIONS WITH PHASE 2 DOORS; LIGHT QUALITY THROUGH GLASS SCREENS

VIEW OF THE PAVILION FROM HBS COMMONS

VIEW OF THE PAVILION FROM HBS COMMONS